Några ord om oss

”Hotelljouren är som en port in i samhället”

Text: Sofia Höglund

Ebo är en välkänd musiker som kom till Sverige från Gambia första gången för 40 år sedan. Här bildade han familj, blev trogen Palmeanhängare och drev företag med många anställda. Men när hans mamma blev gammal och svag flyttade han tillbaka till Gambia.

I samma veva gifte han om sig. Men ganska snart insåg han att de inte kunde bo kvar – den här gången heller. Militärdiktaturen krävde att han som musiker skulle stötta regimen öppet och när han återigen vägrade blev han både trakasserad och arresterad. Så han flyttade till Sverige. Igen. Det var så som Ebo, hans fru och tre barn hamnade på Hotelljouren för några år sedan.

-Vi har bott länge på Hotelljouren både i Axelsberg och Kungens Kurva, berättar Ebo. Trots att jag har en rimlig inkomst som pensionär idag, så är det svårt att hitta bostad. Det finns knappt några hyresrätter och få vill hyra ut till barnfamiljer i andra hand.

Ebo byter ställning i fåtöljen och fortsätter.

-Men här fick vi andrum! Hotelljouren är som en port in i samhället för många som kommer till Sverige. Här vänjer man sig, får kunskap om och blir integrerad i det svenska samhället. Och alla som jobbar här är så barnvänliga – från städarna till personalen i receptionen. De är som en förlängning av familjen.

”Många barn ser det här som sitt hem, även när de har flyttat härifrån.”

-Resan till Kolmården kommer barnen aldrig att glömma. På sommaren arrangerar personalen kollo och när det är halloween och jul till exempel så ordnar de fester, med presenter och godis. Många barn ser det här som sitt hem även när de har flyttat härifrån, mycket på grund av relationen till personalen.

”Här har de koll”
På frågan om vad han tycker om lokalerna svarar Ebo, med ett lite snett leende, att han har sett många tillfälliga boenden, men att det i hans tycke inte finns något bättre än Hotelljouren idag.

-Köken är ordentliga, man har egen kyl och frys på rummet, omgivningarna är lugna och vad gäller tryggheten så är det mycket bättre här än på många andra ställen. Här har de koll. De vet var du är. Om en olycka inträffar, eller om ett barn råkar göra något som inte är bra, då har personalen koll. Och besökare får inte komma in utan att först anmäla sig i receptionen.

Familjen hälsar ofta på
Nu har Ebo och hans familj äntligen flyttat till en lägenhet som de har fått genom kommunen. De trivs bra, men kommer ofta tillbaka till Hotelljouren för att hälsa på vänner, både bland personalen och de boende.

(Ebo heter egentligen något annat)

 

”Jag känner mig säkrare här än på de kvinnojourer som jag har bott på”

Text: Sofia Höglund

Birgitta har en hotbild mot sig och familjen har drabbats av många trauman. Under det senaste året har hon flyttat fyra gånger och så i somras kom hon till Hotelljouren. Här vill hon stanna. Äntligen känner hon sig trygg.

-Min första tanke när jag klev in var att det luktade Ajax, berättar Birgitta. Hygienen är på topp och de städar flera gånger om dagen. När jag flyttade hit i juli blev jag glatt förvånad. Jag har bott på flera andra ställen, men ingen annanstans har jag fått ett så fint mottagande. ”Här kan du landa Birgitta” sade personalen till mig. Det är rena fristaden. Folk bara måste få veta hur bra det är.

”De har fått mig att känna mig värdefull”
Birgitta återkommer gång på gång till personalen när hon pratar. Det råder ingen tvekan om att de betyder mycket. Och hon inkluderar alla. Personalen i receptionen. Städarna. Vaktmästarna. Alla.

-De är gulliga, glada, skojfriska och stannar och pratar. De har en stark social kompetens och förstår djupet av en människas problem, säger Birgitta. Jag skulle säga att de ser varje person och kan sätta sig in i problematiken bakom. Det är också skönt att veta att det finns folk här om jag behöver prata om något speciellt. Jag är tacksam för det. Personalen har fått mig att känna mig värdefull …

”Det är så levande”
Hon berättar också om allt som personalen gör för barnen. Och att det finns gym, ett spelrum, bibliotek och en lokal som man kan få låna om man till exempel vill ha fest. Här finns också mötesrum. Birgitta har träffat sin socialsekreterare i ett sådant rum, för att slippa åka till stadsdelen där hon riskerar att möta mannen som hotar henne.

-Lokalerna är inbjudande och fräscha, och jag är glad att jag har egen toalett och dusch på rummet. Och när jag såg att det fanns barn här så andades jag ut. Så länge det finns barn känner jag mig trygg. Det är så levande. Jag är bland människor, men kan stänga dörren om mig när jag vill vara ensam.

”Nu vill jag stanna här”
I Birgittas fall är säkerheten viktig. Hon nämner Hotelljourens bevakning och förklarar att det känns skönt att de har koll. Ingen kan komma in utan att anmäla sig i receptionen och det finns alltid folk på plats.

-Jag känner mig faktiskt säkrare här än på de kvinnojourer som jag har bott på. När jag träffade min handläggare senast sade jag att jag inte vill ha någon lägenhet, skrattar Birgitta. Hon trodde nog att jag drev med henne, men det gjorde jag inte. Jag har flyttat fyra gånger det senaste året och det har varit tärande. Nu vill jag stanna här.

(Birgitta heter egentligen något annat)

Material på denna webbplats får inte användas utan tillstånd från Hotelljouren